Home / Blog / Freebies: Besplatni fontovi

Besplatni fontovi

Gdje skinuti besplatne fontove?

Donosimo Vam nekoliko naših omiljenih linkova s besplatnim fontovima na kojima lako možete provjeriti da li je korištenje tog fonta besplatno za komercijalnu ili samo osobnu upotrebu.

Prije nego što instalirate desetke novih fontova na svoje računalo, razmislite o nekoliko stvari.

Dijelite li s klijentima i suradnicima dokumente?
Ako svojim klijentima šaljete otvorene dokumente (npr. Word ili Excel) imajte na umu da, ukoliko i oni nemaju taj isti font instaliran na svom računalu, neće vidjeti dokument onako kako ste ga zamislili. Pretvorite svoj dokument u pdf prije slanja kako biste bili sigurni da će se dokument prikazivati ispravno.

Da li ćete font koristiti za poslovne ili osobne dokumente?
Za profesionalan izgled Vaših dokumenata, preporučamo da Vaš izbor budu jednostavni Serif ili Sans serif fontovi. Za osobne dokumente slobodno se poigrajte i s ručno pisanim, retro, dekorativnim ili božićnim fontovima.

Velik broj instaliranih fontova će usporiti rad Vašeg računala. Ako ste, poput nas, obožavatelji tipografije moglo bi Vam se uskoro dogoditi da imate stotine instaliranih fontova na svom računalu. Isprobajte fontove online i skinite samo one koje stvarno želite koristiti.

Kod stranica na kojima možete upisivati vlastiti tekst, predlažemo da upišete riječi sa hrvatskim znakovima.

Iako su linkovi koje vam ovdje donosimo besplatni, pripazite na licencu ako font namjeravate koristiti za komercijalnu upotrebu. Mnogi su fontovi besplatni samo za osobnu upotrebu.

Font Squirrel

Naša go-to adresa za fontove. Ovdje možete pronaći već filtranu bazu profesionalnih fontova s dozvolom za komercijalnu upotrebu (izuzev fontova navedenih pod kategorijom „Almost free“). Kada odaberete font, pod opcijom „Test drive“ možete pronaći polje za upis svog teksta. S desne strane možete vidjeti opcije filtriranja: odaberite „Languages“ i pronađite hrvatski kako biste vidjeli fontove koji podržavaju naše znakove. Jedna od rijetkih mana ove stranice je da mnogi od fontova dolaze u samo jednoj varijanti (bold, light, italic…), a ostale verzije možete kupiti.

DaFont

Izuzetno velika baza besplatnih fontova u kojoj, prije nego što skinete font, imate opciju isprobati kako će Vaš tekst izgledati.
Odaberite kategoriju, upišite svoj željeni tekst i uživajte u pregledavanju i odabiranju fonta. S desne strane svakog fonta u popisu možete vidjeti licencu: da li je besplatan za komercijalnu ili samo osobnu upotrebu. Kako biste odmah filtrirali fontove koje ne smijete koristiti u komercijalne svrhe, u polju za pretragu odaberite „More options“ i uključite „Public domain“ i „100% free“ opciju.

Abstract Fonts

Kao i na prethodnom linku, ovdje možete odabrati kategoriju, upisati svoj tekst i pored fonta vidjeti licencu: da li je besplatan za profesionalnu ili samo osobnu upotrebu.

Font Fabric

Dizajnerski fontovi koje nažalost ne možete isprobavati kao i na ostalim navedenim stranicama, ali klikom na font možete vidjeti njegovu prezentaciju i primjere upotrebe. Na ovoj stranici nisu svi fontovi besplatni već ih morate pronaći u kategoriji „Free“.

Copyright © 2017 Zale d.o.o.