Web stranica ili mobilna aplikacija :: koja je popularnija i bolja za posao?

Mobilne aplikacije postale su veoma popularne u posljednjih nekoliko godina što je dovedo do pitanja za mnoge tvrtke: što je bolje mobilna aplikacija, web stranica ili oboje?

U ovom blogu ćemo napraviti kratki osvrt na web stranice i mobilne aplikacije te vidjeti njihove prednosti i mane.

Što su web stranice i mobilne aplikacije?

Što je web stranica?

Web-mjesto je skup web-stranica i povezanog sadržaja koji je identificiran zajedničkim nazivom domene i objavljen na najmanje jednom web-poslužitelju. Web stranica može biti dostupna putem javne mreže internetskog protokola (IP), kao što je Internet ili privatne lokalne mreže (LAN), upućivanjem na jedinstveni lokator izvora (URL) koji identificira stranicu.

Web stranice se izrađuju pomoću označnog jezika koji se zove HTML i obično im se pristupa pomoću web preglednika kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge ili Apple Safari. Web stranice mogu sadržavati tekst, slike, videozapise i druge multimedijske sadržaje, kao i informacije o usmjeravanju koje usmjeravaju web preglednik da ispravno prikaže stranicu.

Kada posjetite web stranicu, web poslužitelj šalje web pregledniku kopiju HTML datoteke web stranice. Web preglednik zatim čita HTML datoteku i prikazuje stranicu na vašem zaslonu. HTML je vrlo osnovni jezik za kodiranje i možete naučiti kako kodirati web stranicu u HTML-u brzo. Međutim, većina današnjih web stranica puno je složenija, a njihovo kodiranje zahtijeva puno više vremena i truda.

Blog: Web stranica ili mobilna aplikacija

Što je mobilna aplikacija?

Softverski program koji znamo pod nazivom mobilna aplikacija je  dizajniran posebno za rad na mobilnom uređaju, poput pametnog telefona ili tableta. Mobilne aplikacije obično se razvijaju za određene platforme, kao što su iOS ili Android.

Mogu se koristiti za obavljanje jednostavnih zadataka poput provjere vremenske prognoze ili izrade popisa za kupovinu, kao i težih zadataka poput bankarstva ili učenja novog jezika. Postoje tvrtke čije cijelo poslovanje se odvija pomoću mobilnih aplikacija, poput Wolt i Glovo dostava hrane ili pak Bolt i Uber vožnje.

Industrija je doživjela procvat kao rezultat sve veće popularnosti mobilnih aplikacija posljednjih godina, a naznaka usporavanja još nema.

Photo credit: Daniel Korpai on Unsplash

Photo credit: Daniel Korpai on Unsplash

Izabrati web stranicu ili mobilnu aplikaciju?

Web stranice i mobilne aplikacije izgrađene su za različite svrhe i publiku. Web stranica je obično dizajnirana za korisnike stolnih računala, a ono što je najviše razlikuje od mobilnih aplikacija je količina podataka koju može i često sadržava. Mobilna aplikacija dizajnirana je za mobilne korisnike i više je usmjerena na rješavanje određenog zadatka ili skupine zadataka.

Postoji nekoliko ključnih razlika između web stranica i mobilnih aplikacija o kojima biste trebali razmisliti prije donošenja odluke:

Funkcionalnost:

Kada se uspoređuju funkcionalnosti web stranica i mobilnih aplikacija, postoje brojni elementi koje treba uzeti u obzir. Korisničko sučelje jedan je od njih. Drugi je količina sadržaja kojem se može pristupiti na svakoj platformi.

Korisničko sučelje način je na koji korisnici stupaju u interakciju s web stranicom ili aplikacijom. Bitno je uzeti u obzir koliko je sučelje jednostavno i intuitivno. U usporedbi s web stranicama, mobilne aplikacije često nude jednostavnije korisničko sučelje. Razlog je što se aplikacije stvaraju imajući na umu mobilne uređaje i interakciju koju će korisnik imati s njom, drugim riječima kako će je upotrebljavati. S druge strane, web stranice su često dizajnirana za stolna računala te ih zbog toga može biti teže koristiti na pametnim uređajima. Nije jednostavno pregledavati web stranicu na mobitelu, pogotovo onu koja ima puno sadržaja.

Drugi važan čimbenik koji treba uzeti u obzir je količina sadržaja kojem se može pristupiti na svakoj platformi. Web stranice često imaju više sadržaja od mobilnih aplikacija. Pošto web stranice ne ovise o manjim ekranima, niti o skidanju na uređaj na njih se može staviti jako puno sadržaja bez da im se rad uspori ili da je nepregledan. Nasuprot tome, mobilne aplikacije dizajnirane su za korištenje na malom ekranu i često imaju manje sadržaja od web stranica.

Kada razmatrate funkcionalnost web stranica i mobilnih aplikacija, važno je uzeti u obzir korisničko sučelje i količinu sadržaja kojem se može pristupiti na svakoj platformi.

Publika:

Web stranicama obično pristupaju korisnici stolnih računala. Mobilnim aplikacijama pristupaju mobilni korisnici. Jednostavno logično. 🙂 Zapravo trebate znati čime se vaši korisnici više služe te da li je u tom slučaju bolje odabrati web stranicu ili mobilnu aplikaciju za svoje poslovanje.

Mobilne aplikacije su obično brže i bolje reagiraju od web stranica. Mobilni korisnici također imaju pristup značajkama koje nisu dostupne na web stranicama, kao što su push obavijesti.

Cijena:

Razvoj mobilnih aplikacija obično je skuplji od web stranica. Razlog je taj što zahtijevaju više vremena i resursa za razvoj. Web stranice mogu se izraditi relativno brzo i jeftino.

Međutim, mobilne aplikacije dugoročno mogu biti isplativije jer mogu generirati više prihoda.

Ako imate ograničen budžet, web stranica je vjerojatno bolji izbor. Ako imate proračun za skuplju opciju, onda je mobilna aplikacija vjerojatno bolji izbor. Ili možete tada napraviti i obje opcije.

Photo credit: Daniel Korpai on Unsplash
Photo credit: Daniel Korpai on Unsplash

Prednosti i nedostaci

Web stranice i mobilne aplikacije izuzetno su korisni alati koji mogu pomoći tvrtkama na razne načine. Ali koji je bolji? Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo pogledati prednosti i nedostatke obje opcije.

WEB STRANICE

Počnimo s web stranicama. Glavna prednost web stranice jest to što je dostupna svakome tko ima internetsku vezu. To znači da je vaša potencijalna baza kupaca ogromna. Također imate veliku kontrolu nad dizajnom i sadržajem svoje web stranice, tako da je zaista možete učiniti svojom. I, naravno, web stranice su mnogo jeftinije za razvoj od mobilnih aplikacija.

Loša strana je da se stranice mogu sporo učitavati i nisu uvijek tako lake za korištenje kao mobilne aplikacije. Također ne mogu iskoristiti neke značajke koje su jedinstvene za mobilne uređaje, poput GPS-a i push obavijesti.

Mobilne aplikacije

Najveća prednost mobilne aplikacije je to što je dizajnirana posebno za korištenje na mobilnom uređaju. To znači da je korisničko iskustvo obično puno bolje od onoga što biste dobili s web stranicom. Mobilne aplikacije također mogu iskoristiti značajke poput GPS-a. Međutim, razvoj mobilnih aplikacija obično je skuplji od web-mjesta i može ih biti teže plasirati na tržište. Osim toga, nema svatko pametni telefon ili tablet pa je vaša potencijalna baza korisnika za mobilnu aplikaciju manja nego što bi bila za web stranicu.

Aplikacije, također, mogu raditi izvan mreže. Kao što smo već rekli, web stranica se mora učitati da bi radila. To znači da ako telefon ili računalo nemaju internetsku vezu ili ako postoji neki problem s mrežnom vezom, neće moći učitati niti koristiti bilo kakav sadržaj na stranici.

Nedostaci

Aplikacije je teže ažurirati i održavati nego web stranice. Iako se sadržaj na web stranici može ažurirati u bilo kojem trenutku bez potrebe za ažuriranjem ili održavanjem od web hosta, ažuriranje aplikacije zahtijeva od korisnika koji su je instalirali na svoje telefone ili tablete da preuzmu novu verziju s Apple App Storea, Google Playa ili druge slične usluge prije nego što ih mogu koristiti. To znači da svaka promjena u mobilnoj aplikaciji mora proći kroz te tvrtke prije nego što se distribuira korisnicima. Ne postoji izravan način da kao razvojni programer aplikacije (ili bilo tko drugi) izravno komunicirate sa svim korisnicima odjednom kako bi se te promjene dogodile brzo i učinkovito.

Također treba dodati da je jedan od nedostataka kod mobilnih aplikacija njihova veličina. Kako tehnologija napreduje tako je sve veća konkurencija među aplikacijama i sve veća potreba da se koriste fotografije veće rezolucije i dodaju različiti zabavni dodaci (poput zabavnih filtera). Također, neke aplikacije preferiraju pohranu podataka na uređaju, a ne na serveru. Zbog toga je mnogim korisnicima ograničen broj aplikacija (kao i vrsta) koju mogu zadržati na uređaju.

Zaključak

Mobilne aplikacije imaju mnoge prednosti. Nude interaktivnije i personaliziranije iskustvo od web stranice, što može biti korisno za tvrtke koje žele povećati svoje stope angažmana korisnika. Međutim, njihova izrada zahtijeva više posla nego web stranice i manje su pristupačne jer im se može pristupiti samo putem trgovine aplikacija umjesto da se može upisati URL kao u web pregledniku.

Dakle, što je bolje? U konačnici, to ovisi o vašim specifičnim potrebama i ciljevima. Ako želite doprijeti do najšire moguće publike, web stranica je vjerojatno vaš najbolji izbor. Ali ako želite stvoriti doista jedinstveno korisničko iskustvo, mobilna aplikacija bi mogla biti pravi put.

 

Za više članaka na temu dizajna, posjetite naš blog.

Ukoliko trebate uslugu izrade i dizajna web stranice ili mobilne aplikacije, slobodno nas kontaktirajte putem maila ili kontakt obrasca.

Hvala na čitanju!