Home / Blog / Novosti: 5 besplatnih photo stockova

5 besplatnih photo stockova

5 kvalitetnih besplatnih photo stockova

Pazite li odakle skidate fotografije? Sigurno vam je mnogo puta zatrebala fotografija za letak, prezentaciju, brošuru ili web stranicu i vjerojatno ste krenuli od Google pretrage. Samo zato što fotografija koju ste našli nema watermark, ne znači da je smijete koristiti za svoje reklamne materijale.

Osim ako fotografija koju ste našli preko Googlea nema pored sebe jasno izraženu licencu ili link na stranicu na kojoj se nalazi autorova licenca da je dopuštena komercijalna upotreba, velika je vjerojatnost da je fotografija zaštićena autorskim pravima i da je ne smijete koristiti.

Ukoliko niste spremni na kupnju fotografija sa popularnih photo stockova, donosimo vam nekoliko kvalitetnih stranica na kojima fotografije možete besplatno skidati i koristiti bez straha da ste povrijedili nečija autorska prava i izbjegnete moguću tužbu zbog ilegalne upotrebe fotografija. Takvih je stranica u zadnje vrijeme sve više, a mi smo ovdje izdvojili nekoliko najpopularnijih. Mnogi od ovih autora su svoja djela čak stavili pod javno dobro (Public domain), a ostali su zadržali autorska prava, ali bez ograničenja o korištenju osim da sebe nazivate autorom, koristite fotografije za neprimjeren sadržaj ili prodajete i dijelite njihove fotografije. Ipak, ukoliko možete i želite, kreditiranje autora ili donacija su uvijek dobrodošli.

Naš savjet je da uvijek pročitate licence (čak i za stranice koje ovdje navodimo) koje se obično nalaze uz samu fotografiju ili u zaglavlju ili podnožju web stranice (Terms of use, Legal terms, Licence ili sl.) kod skidanja bilo kakvog sadržaja s interneta. Ako na stranici ne vidite licencu, radije preskočite tu stranicu.

Ovakvi photo stockovi nemaju tipične fotografije poslovnih ljudi u odijelima, modernog su stila, a ono na što treba pripaziti je da uglavnom nemaju pisani Model i Property release. To znači da nećete uvijek moći naći i koristiti fotografije osoba u punom planu (često će biti sleđa, iz profila, izdaleka ili zamagljeni). Također treba pripaziti ukoliko se na fotografiji pojavljuje zaštićeni brand. Stoga, ukoliko imate potrebu za klasičnim poslovnim fotografijama i fotografijama s modelima za koje ste sigurni da smiju osvanuti na naslovnoj stranici vaše brošure, vjerojatno ćete morati posegnuti za kupnjom. Ali i na stranicama za kupnju postoje razni planovi pojedinačne kupovine ili pretplate koji vam omogućuju da izuzetno kvalitetne fotografije kupite za samo nekoliko desetaka kuna.

Evo našeg izbora photo stockova s besplatnim sadržajem. Uživajte!

Pixabay

Velik izbor kvalitetnih i zanimljivih fotografija raznih autora objavljenih pod Public domain licencom.

Picjumbo

Fotografije dizajnera i fotografa Viktora Hanaceka koji osim mnoštva besplatnih, nudi i Premium opciju kupnje njegovih stock fotografija.

Unsplash

Tim fotografa koji svakodnevno objavljuje deset novih, modernih fotografija pod Public domain licencom.

Pexels

Trenutno broje preko 4500 kvalitetnih fotografija raznih autora i objavljuju barem 70 novih svaki tjedan.

Gratisography

Izvrsne fotografije Out-of-the-box fotografa Ryana McGuirea.

Paper writing solutions can also be found write my essay for me cheap online, which is also convenient.

Copyright © 2017 Zale d.o.o.