5 besplatnih photo stockova s kvalitetnim fotografijama

Besplatni photo stockovi postoje i bitno je znati gdje možete skinuti fotografije bez straha.
Pazite li odakle skidate fotografije? Sigurno vam je mnogo puta zatrebala fotografija za letak, prezentaciju, brošuru ili web stranicu. Tada ste vjerojatno krenuli sa Google pretragom. Našli ste fotografiju bez watermarka te je odlučili uporijebiti. Pogreška. Samo zato što fotografija koju ste našli nema watermark, ne znači da je smijete koristiti za svoje reklamne materijale.

Zašto koristiti besplatne photo stockove? 

Osim ako fotografija koju ste našli preko Googlea nema pored sebe jasno izraženu licencu ili link na stranicu na kojoj se nalazi autorova licenca da je dopuštena komercijalna upotreba, velika je vjerojatnost da je fotografija zaštićena autorskim pravima. Takve fotografije ne smijete koristiti.

Ukoliko niste spremni na kupnju fotografija s popularnih photo stockova, donosimo vam nekoliko kvalitetnih stranica na kojima fotografije možete besplatno skidati. Možete ih koristiti bez straha da ste povrijedili nečija autorska prava. Time izbjegavate moguću tužbu zbog ilegalne upotrebe fotografija. Takvih je stranica u zadnje vrijeme sve više, a mi smo ovdje izdvojili nekoliko najpopularnijih. Sve je manje autora koji su svoja djela stavili pod javno dobro (Public domain), ali sasvim ih je dovoljno pod licencom gdje zadržavaju svoja autorska prava. Nema ograničenja o korištenju osim par koje ćemo ovdje spomenuti. Ne smijete sebe nazivati autorom i koristiti fotografije za neprimjeren sadržaj. Također ne smijete prodavati i dijeliti njihove fotografije bez značajne modifikacije fotografije. Ipak, ukoliko možete i želite, kreditiranje autora ili donacija su uvijek dobrodošli. Time podržavate njihov daljnji rad.

Licence su bitne

Naš savjet je da uvijek pročitate licence. Čak i za stranice koje ovdje navodimo pošto se licence s vremenom mogu promijeniti. One se obično nalaze uz samu fotografiju ili u zaglavlju, ili podnožju web stranice (Terms of use, Legal terms, License i sl.) kod skidanja bilo kakvog sadržaja s interneta. Ako na stranici ne vidite licencu, radije tu stranicu preskočite. 

Ovakvi photo stockovi nemaju tipične fotografije poslovnih ljudi u odijelima. Modernog su stila, a ono na što treba pripaziti je da uglavnom nemaju pisani Model i Property release. To znači da nećete uvijek moći naći i koristiti fotografije osoba u punom planu. Često će biti sleđa, iz profila, izdaleka ili zamagljeni. Također treba pripaziti ukoliko se na fotografiji pojavljuje zaštićeni brand. Stoga, ukoliko imate potrebu za klasičnim poslovnim fotografijama i fotografijama s modelima za koje ste sigurni da smiju osvanuti na naslovnoj stranici vaše brošure, vjerojatno ćete morati posegnuti za kupnjom. Ali ne brinite,  i na stranicama za kupnju postoje razni planovi pojedinačne kupovine ili pretplate. Oni vam omogućuju da izuzetno kvalitetne fotografije kupite za samo nekoliko desetaka kuna.

Evo našeg izbora photo stockova s besplatnim sadržajem. 

Pixabay

Nudi velik izbor kvalitetnih i zanimljivih besplatnih fotografija, ilustracija, videa i muzike raznih autora objavljenih pod Pixabay licencom, koja ih čini sigurnima za besplatnu upotrebu u komercijalne svrhe bez traženja dozvole ili kreditiranja autora.

Pexels

Također ima mnoštvo besplatnih fotografija koje smijete koristiti u komercijalne svrhe, što uključuje korištenje na svojoj web stranici, blogu ili aplikaciji, korištenje za promociju svog proizvoda, u tiskanim materijalima ili društvenim mrežama Vaše tvrtke. Ne smiju se upotrebljavati za bilo kakav neprimjeren sadržaj, prodavati na promotivnom artiklu bez modifikacije niti prodavati ih i dijeliti kao svoje.

Unsplash

Broji preko 265.000 fotografa koji dijele svoje radove. Od 2021. je u vlasništvu Getty Images-a. Nekad su bile pod Public domain licencom, a sada su dozvoljene za besplatnu komercijalnu i nekomercijalnu upotrebu s nekoliko uobičajenih ograničenja. Ne smije ih se prodavati kao takve bez značajne modifikacije niti se smiju skidati i koristiti kao baza za sličan web servis.

Gratisography

Ima izvrsne Out-of-the-box fotografije, a 2011. ga je osnovao fotograf Ryan McGuire. Licenca je slična kao i kod ostalih: ne morate tražiti dozvolu za komercijalne projekte niti kreditirati autora (iako možete da biste ga podržali), upotrebljavati fotografije za bilo što uvredljivo, nemoralno i neprimjereno niti ih prodavati ili dijeliti s drugima i na sličnim stockovima te objavljivati i prodavati kao vaše vlasništvo.

Picography

Stock je s predivnim fotografijama i CC0 licencom (public domain) što znači još manje restrikcija za korištenje, a ta je da ne smijete sebe proglasiti autorom fotografija. Izuzev toga, smijete ih bezbrižno koristiti za svoje komercijalne projekte.

Ako imate dvojbi, uvijek je dobrodošlo poslati autorima mail s upitom o vašoj namjeri korištenja fotografije naveden na svakoj od ovih stranica.

Uživajte u besplatnim fotografijama za svoj web, blog, letke, kataloge, oglase i ostale marketinške objave!

Za više članaka o grafičkom dizajnu posjetite naš blog

Ukoliko vam treba neka od usluga grafičkog dizajna, slobodno nas kontaktirajte putem emaila ili kontakt obrasca