Gdje skinuti besplatne fontove?

Donosimo vam nekoliko naših omiljenih linkova s besplatnim fontovima na kojima lako možete provjeriti da li je korištenje tog fonta besplatno za komercijalnu ili samo osobnu upotrebu.

Prije nego što instalirate desetke novih fontova na svoje računalo, razmislite o nekoliko stvari.

Dijelite li s klijentima i suradnicima dokumente?

Ako svojim klijentima šaljete otvorene dokumente (npr. Word ili Excel) imajte na umu da, ukoliko i oni nemaju taj isti font instaliran na svom računalu, neće vidjeti dokument onako kako ste ga zamislili. Pretvorite svoj dokument u pdf prije slanja kako biste bili sigurni da će se dokument prikazivati ispravno.

Da li ćete font koristiti za poslovne ili osobne dokumente?

Za profesionalan izgled vaših dokumenata, preporučamo da vaš izbor budu jednostavni Serif ili Sans serif fontovi. Za osobne dokumente se  slobodno poigrajte i s ručno pisanim, retro, dekorativnim ili prigodnim fontovima.

Velik broj instaliranih fontova će usporiti rad vašeg računala. Ako ste, poput nas, obožavatelji tipografije moglo bi vam se uskoro dogoditi da imate na stotine, pa čak i tisuće instaliranih fontova na svom računalu. Isprobajte fontove online i skinite samo one koje stvarno želite koristiti.

Iako su fontovi na linkovima koje vam ovdje predstavljamo besplatni, morat ćete pripaziti na licencu ako font namjeravate koristiti za komercijalnu upotrebu. Mnogi su fontovi besplatni samo za osobnu upotrebu. Posebno pripazite smije li se font koristiti za izradu logotipa ukoliko font tražite iz tog razloga.

 

Evo nekoliko naših najdražih stranica s opcijom besplatnog skidanja fontova.

Fontsquirrel

Možda vaša nova go-to adresa za fontove. Ovdje možete pronaći već filtranu bazu profesionalnih fontova s dozvolom za komercijalnu upotrebu (izuzev fontova navedenih pod kategorijom „Almost free“). Kada odaberete font, pod opcijom „Test drive“ možete pronaći polje za upis svog teksta. S desne strane možete vidjeti opcije filtriranja: odaberite „Languages“ i pronađite hrvatski kako biste vidjeli fontove koji podržavaju naše znakove. Jedna od rijetkih mana ove stranice je da mnogi od fontova dolaze u samo jednoj varijanti (bold, light, italic…), a ostale verzije možete kupiti. Većinu skidate na njihovoj stranici, a neke na linku koji je naveden pored fonta.

Fontfabric

Baza kvalitetnih fontova za komercijalnu upotrebu od kojih su samo neki besplatni. Besplatne možete naći u kategoriji Free fonts. Kao i na prethodnom linku, uglavnom nećete dobiti punu verziju fonta, već samo jednu ili dvije varijante (bold, italic…), ali imate opciju i kupnje svakog u punoj verziji ukoliko vam se svidi za vaš sljedeći projekt.

Dafont

Dafont ima izuzetno veliku bazu besplatnih fontova u kojoj također, prije nego što skinete font, imate opciju isprobati kako će vaš tekst izgledati. Odaberite kategoriju, upišite svoj željeni tekst i uživajte u pregledavanju i odabiru fonta. S desne strane svakog fonta u popisu možete vidjeti licencu: da li je besplatan za komercijalnu ili samo osobnu upotrebu. Kako biste odmah filtrirali fontove koje ne smijete koristiti u komercijalne svrhe, nakon što odaberete željenu kategoriju fonta, u polju za pretragu odaberite „More options“ i uključite „Public domain“ i „100% free“ opciju.

 

Uživajte u besplatnim fontovima za svoj web, blog, društvene mreže, kataloge i ostale marketinške objave!

Ako želite znati više o tipografiji, možete pročitati naš članak na u temu.

Više o grafičkom dizajnu saznajte na našem blogu.

Ukoliko trebate neku od usluga grafičkog dizajna, kontaktirajte nas putem emaila ili kontakt obrasca.