Najbolji podcasti za dizajnersku inspiraciju

Ako se već niste zakoračili u svijet podcasta, trebali biste. Podcasti su veoma dobar alat za sve poduzetnike i ljubitelje dizajna. Za razliku od drugih medija, podcaste možete slušati na putu za posao, dok obavljate kućanske poslove ili u večernjoj šetnji sa kućnim ljubimcem. Sve što vam treba su slušalice i pametni telefon. U današnje vrijeme podcaste možete pronaći o skoro svakoj temi koju si možete zamisliti pa tako ova vrsta medija nije zaobišla niti dizajn. U ovom blogu ćemo vas upoznati sa nekim od podcastera koji su nama najdraži. Možda će vas inspirirati, možda ćete naučiti nešto, a možda se i nasmijati.

1. Design Matters with Debbie Millman

Image credit: Observer Omnimedia - The official website of the podcast (designobserver.com/podcast-design-matters.php)., Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=66917610
Image credit: Observer Omnimedia – The official website of the podcast (designobserver.com/podcast-design-matters.php)., Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=66917610

Debbie Millman je američka spisateljica, dizajnerica, ilustrator, brand menadžerica, edukatorica i voditeljica jedne od najstarijih i najuspješnijih podcasta. Design Matters (prijevod: dizajn je bitan) je podcast koji je započeo 2005 godine. Otada je ugostio preko 500 dizajnera, umjetnika, menadžera, marketing stručnjaka poput Seth Godina, Ai WeiWeija, Massima Vignellija, Adama Granta, Davida Byrnea i mnogih drugih. Ukoliko volite slušati o pričama umjetnika, kako su postigli uspjeh, što ih inspirira, kako razmišljaju o umjetnosti i svijetu općenito, ovo je idealan podcast za vas. Podcast možete poslušati na streaming servisima poput Spotify, Deezer, Google Podcast i iTunes ili Soundcloudu. Ovdje izdvajamo epizodu koju možete poslušati na Spotifyiju sa poznatim kineskim umjetnikom Ai WEiWeijom, kojega smo već spomenuli u našem blogu “10 dokumentaraca za kreativce“.

2. Design Better Podcast 

Design Better Podcast. Image credit: spotify.com
Design Better Podcast. Image credit: spotify.com

Ovaj podcast, kojemu su domaćini Aarron Walter i Eli Woolery, dizajneri i manadžeri iz  InvisionApp, donosi nam razgovore sa mnogim vodećim ljudima iz poznatih tvrtki poput Netflixa, Apple TV+, Spotifyija, Logitecha i mnogih drugih. Ako želite saznati više o tome kako velike tvrtke donose dizajn i kreativne odluke, tko stoji iza mnogih tih odluka te dobiti puno novih informacija koje vam mogu pomoći u odlukama za vaše poslovanje, ovaj podcast nemojte propustiti. Možete ga poslušati na većini streaming servisa. Mi vam donosimo epizodu u kojoj Steve Johnson i Rochelle King, kreativni dvojac iz Netflixa, objašnjavaju kako Netflix odlučuje o svim tim stvarima te kako je zbog toga postao globalni igrač.

3. UI Breakfast: UI/UX Design and Product Strategy

UI Breakfast Podcast. Image credit: spotify.com
UI Breakfast Podcast. Image credit: spotify.com

Za sve ljubitelje UI dizajna i marketinga, podcast UI Breakfast od Jane Portman je jedan od onih koje svakako želite imati na svojoj playlisti. Prepun je najnovijih informacija iz svijeta UI dizajna, razgovora sa stručnjacima iz ekonomije, dizajna, programiranja i marketinga. Pomoću ovog podcasta možete proširiti svoje znanje i dobiti inspiraciju za daljni rad. Možete poslušati podcast na većini straming servisa, a u epizodi “Producing Technical Content” Jane razgovara sa Karl Hughesom o content marketingu.

4. The Honest Designers Show

The Honest Designers Show Podcast. Image credit: The Honest Designers Show Facebook page
The Honest Designers Show Podcast. Image credit: The Honest Designers Show Facebook page

The Honest Designers Show su kreirala 4 stručnjaka iz područja grafičkog dizajna: Tom Ross, osnivač DesignCuts.com, Ian Barnard stručnjak za krasopis i tipografiju, Lisa Glanz, ilustratorica te Dustin Lee , osnivač RetroSupply.co. U ovom zabavnom podcastu sa preko 200 epizoda, naučite nešto više o grafičkom dizajnu i marketingu. Poslušajte razgovore sa umjetnicima iz branše te se pritom zabavite. Ovaj zabavan podcast će sigurno biti mjesto kojemu ćete se vraćati, a mi smo izabrali epizodu o budućnosti industrije grafičkog dizajna. Da li je grafički dizajn ugrožen razvitkom AI tehnologije, poslušajte tu:

5. The Futur with Chris Do

The Futur with Chris Do Podcast. Image credit: spotify.com
The Futur with Chris Do Podcast. Image credit: spotify.com

Ovaj podcast smo već spominjali u našem članku o YouTube kanalima koje volimo. Tako da nije čudno da smo Chrisa Doa i njegov The Futur podcast stavili i na ovaj popis. Chris Do je Emmy nagrađivani režiser i dizajner koji na svom YouTube kanalu i podcastu govori o grafičkom dizajnu, marketingu te poduzetništvu. U razgovoru sa mnogim stručnjacima iz ovog polja, možete naučiti o tome kako voditi uspješan posao, o grafičkoj industriji i njezinim trendovima te poslušati inspirativne priče mnogih uspješnih ljudi. Ovaj podcast možete poslušati na većini streaming platformi, a mi smo odabrali posljednju epizodu u kojoj Jake Fellman, uspješan TikToker i Youtuber govori o svom uspjehu:

6. The Logo Geek Podcast

The Logo Geek Podcast. Image credit: spotify.com
The Logo Geek Podcast. Image credit: spotify.com

Zanima vas što je potrebno kako biste izradili dobar logo? Što je to brand identitet i zašto je važan? Sve o svijetu logo dizajna, vizualnog identiteta i brandiranja možete saznati od nagrađivanog logo (grafičkog) dizajnera Iana Pageta u njegovom podcastu The Logo Geek. Novosti o trendovima u logo dizajnu, korisni savjeti o dizajniranju loga i brendiranju tvrtke ili proizvoda, sve to i više možete saznati baš tu, a mi smo odabrali epizodu o tome kako dizajnirati savršeni logo sa Tamari Chabukiani: