Youtube kanali za grafičke dizajnere i digitalne kreatore

Bilo da ste grafički dizajner ili jednostavno želite naučiti nešto više o tome, napravili smo popis od nekoliko YouTube kanala koji vam mogu pomoći da započnete svoj put dizajnera ili da proširite svoje, već postojeće, znanje.

1. Adobe Creative Cloud

Naravno, na prvom mjestu je Adobeov kanal. Većina dizajnera koristi upravo njihov software za dizajniranje te je ovo idealno mjesto da se doznaju novosti, usavrše vještine te se informiraju o najnovijim trendovima u grafičkoj industriji.

Kanal trenutno broji 1,13 milijuna korisnika, a sadržaja ima zaista mnogo tako da bilo da ste dizajner početnik ili već iskusni dizajner, ovaj kanal je dobro mjesto za naučiti više o grafičkom dizajnu.

Što možete naučiti: sve o Adobe Creative Cloudu koji sadrži preko 20 aplikacija za stvaranje i editiranje sadržaja od fotografije, weba, grafičkog dizajna i videa. 

Najgledaniji video na kanalu je trenutno (ako izuzmemo kratke reklamne spotove):
Choosing the Right Music for Your Video (Kako izabrati pravu glazbu za svoj video) s 2,7 milijuna pogleda.

2. Tutvid

Tutvid, koji trenutno broji 1,19 milijuna korisnika, je YouTube kanal Nathaniela Dodsona, fotografa i grafičkog dizajnera koji je 2006. počeo snimati tutorijale o Photoshopu i objavljivati ih na Youtubu. Kanal se otada proširio te sada možete naći ne samo edukativna videa o grafičkom dizajnu već i videa o montaži i stvaranju video sadržaja, kao i web dizajnu. Nathaniel također ima i podcast, The Dodcast, kojeg objavljuje na istom kanalu.

Što možete naučiti: Adobe (Photoshop, Illustrator, After Effects, Lightroom, Audition, XD), Filmora9

Najgledaniji video na kanalu je trenutno:
How to Make 5 SIMPLE Animations in AFTER EFFECTS CC (Kako napraviti 5 jednostavnih animacija u After Effects CC) s 1,7 milijuna pogleda.

3. PHLEARN 

S preko 2 milijuna pretplatnika i stotine videa o tome kako upotrebljavati Adobe Photoshop, ovaj kanal je obavezna postaja svima koji vole fotografiju. PHLEARN uz YouTube kanal s besplatnim videima nudi i mogućnost pretplate na njihovoj stranici gdje možete dobiti još više sadržaja. Ovo je dobra opcija za sve profesionalce kojima možda trebaju dodatne informacije.

Što možete naučiti: sve o editiranju fotografija s Adobe Photoshopom.

Najgledaniji video na kanalu je trenutno:
How to Remove Anything from a Photo in Photoshop (Kako ukloniti bilo što s fotografije u Photoshopu) s 5 milijuna pogleda.

 

4. The Futur

Kanal koji je osnovan od strane Emmy nagrađivanog dizajnera i režisera Chrisa Doa namijenjen je dizajnerima poduzetnicima (freelance ili tvrtka) koji žele naučiti kako voditi uspješan dizajnerski posao ili unaprijediti već postojeći. Kanal koji ima 1,9 milijuna pretplatnika prepun je video sadržaja sa savjetima od kako formirati cijenu proizvoda pa do videa sa savjetima o tipografiji i dizajnu. Chris Do također ima i podcast „The Futur Podcast with Chris Do“ te na njihovoj službenoj stranici The Futur možete naći još sadržaja, ukoliko vam stotine videa nisu dovoljne 😊

Što možete naučiti: savjeti o vođenju uspješnog dizajnerskog posla, savjeti o dizajn standardima i pravilima, savjeti o tipografiji.

Najgledaniji video na kanalu je trenutno:
Why Charging By The Hour Doesn’t Make Sense (Zašto naplaćivanje po satu jednostavno nema smisla)
s 44 milijuna pogleda.

5. Will Paterson

Ako ste uvijek željeli znati što je logo i zašto je neki logo dobar, a drugi ne, kanal Willa Patersona je mjesto gdje ćete to otkriti. Will je poznati grafički dizajner čiji se kanal proslavio kritiziranjem dizajna loga poznatih svjetskih marki poput Googla, Nintenda ili Tindera, ali ovaj kanal je puno više od toga. Prepun je dobrih dizajn savjeta, uglavnom baziranih na dizajnu logotipa, ali i drugih elemenata grafičkog dizajna. Kanal trenutno broji više od pola milijuna pretplatnika sa stotinama zabavnih videa.

Što možete naučiti: savjeti o dizajnu s naglaskom na dizajn logotipa.

Najgledaniji video na kanalu trenutno je:
I Paid 5 Designers On Fiverr To Design The SAME Logo… 🧐 (Platio sam 5 dizajnera na Fiverru da dizajniraju ISTI logo… 🧐) s 2,7 milijuna pogleda.

6. Yes I’m a Designer

Martin Perhiniak je grafički dizajner koji je radio na projektima poput filma Toy Story i serije Dr. Who, a na ovom kanalu nas uči o grafičkim tehnikama rada. Na stranici, koja broji pola milijuna pretplatnika, možete naučiti kako napraviti dobar portfolio, naučiti teoriju grafičkog dizajna ili se pak obrazovati o najnovijim alatima koji se upotrebljavaju u dizajnu. Kanal je više tehničke prirode te je dobar ako vas ozbiljnije zanima grafički dizajn.

Što možete naučiti: Adobe (Photoshop, Illustrator, InDesign) i grafička teorija.

Možete pogledati zanimljiv video o grafičkim dizajn trendovima za 2022.

7. Mike Rise

Iza ovog Youtube kanala stoji dizajner Mike Rise (Marko Radunović) iz Crne Gore koji nas uči o animacijama i ilustracijama. Animacije su, u grafičkom dizajnu, sve traženije pa tako se mnogi dizajneri okreću prema učenju After Effectsa. Mark na detaljan i jasan način educira o raznim tehnikama i mogućnostima After Effectsa, kao i tehnikama crtanja i ilustracije. Svakako pogledajte ovaj kanal koji već broji preko 200 000 pratitelja.

Što možete naučiti: Adobe After Effects i Illustrator, tehnike ilustriranja.

Najgledaniji video trenutno na kanalu je:
Character Rigging, EASY Character Animation Tutorial In After Effects, Illustrator And Duik Plugin s 1 milijunom pogleda

8.  Satori Graphics

Satori je dizajner iz Velike Britanije, a ovaj kanal sa skoro 900 tisuća pratitelja ne smijete preskočiti. Prepun visokokvalitetno napravljenih videa koji pokrivaju raznolike teme poput savjeta kako privući klijente kao dizajner na Instagramu ili savjeta kako napraviti dobar logo i portfolio, do savjeta oko grafičkih resursa poput fontova. Kanal je zaista pun savjeta, zabavnog sadržaja i edukativnih videa te ga vrijedi pogledati.

Što možete naučiti: Adobe Illustrator, grafička teorija, grafički resursi i savjeti o poslovanju

Najgledaniji video na kanalu trenutno je:
66 Beautiful Fonts – FREE to Download NOW! (66 predivnih fontova – besplatnih za skidanje SADA!) s 1,5 milijuna pogleda.