Sitolor Tvornica Boja :: Dizajn ambalaže

grafički dizajn :: dizajn ambalaže :: dizajn etikete

Za Sitolor tvornicu boja smo dizajnirali cijeli asortiman boja i lakova iz njihovih kolekcija Duralin, Duralux, Dekor i Aqua Deck. Dizajn ambalaže je bitan aspekt svakog vizualnog identiteta pa smo željeli da se njihovi proizvodi izgledom predstave u najboljem svjetlu te da prate samu kvalitetu proizvoda. Svakoj grupi proizvoda smo napravili dizajn koji je prepoznatljiv, s time da smo mijenjali boje i teksture ovisno o vrsti proizvoda. Na taj način Sitolor ima prepoznatljiv cjelokupni dizajn proizvoda.

Dizajn ambalaže za Sitolor. Dizajn kantica za Duralux, Duralin, Dekor i Aqua Deck
Dizajn ambalaže za Sitolor Tvornicu Boja

NA ŠTO TREBA OBRAĆATI PAŽNJU KOD DIZAJNA AMBALAŽE I ETIKETE?

Dizajn je jedan od važnih faktora za uspjeh proizvoda na tržištu. To je ono što pomaže da se proizvod izdvoji iz mnoštva sličnih proizvoda koji se nalaze pored njega na policama. Ako dizajn proizvoda nije privlačan i zanimljiv, kupci će ga lako preskočiti i odabrati nešto drugo.

Međutim, to ne znači da dizajn mora uvijek biti u jarkim bojama i neobičnog oblika. Ponekad upotreba jarkih boja može biti pogodna, ali ne za sve proizvode. Bitno je da dizajner prilagodi dizajn prema potrebama proizvoda, industrije i ciljnog tržišta. To znači da je važno razumjeti kakva su očekivanja i potrebe potencijalnih kupaca te kako proizvod može ispuniti te potrebe. Samo tako se može stvoriti dizajn koji će privući pažnju kupaca i pomoći proizvodu da se izdvoji iz mase.

Nekoliko savjeta za uspješan dizajn ambalaže

Kada dizajnirate ambalažu proizvoda, važno je da se držite osnovnih pravila dizajna i da ne preopteretite dizajn sa previše elemenata, kao što su ilustracije, fotografije i drugi vizualni elementi. Ambalaža proizvoda ima ograničen prostor i mora sadržavati određene tekstove koji su propisani zakonom, poput informacija o sadržaju, datumu proizvodnje i slično.

Također se nemojte bojati biti kreativni kod proizvoda koji to dopuštaju, a kod onih gdje je potreban profesionalniji dizajn budite suzdržaniji. Međutim, to ne znači da dizajn mora biti dosadan. Možete biti kreativni i zanimljivi u izboru palete boja, fontova, fotografija ili uzoraka, kako bi ste privukli pažnju kupaca.

Bitno je odabrati dizajn koji odgovara specifičnostima proizvoda i ciljnom tržištu. Opet, ako proizvod podrazumijeva profesionalnu upotrebu, dizajn treba biti ozbiljan i profesionalan. To ne znači da ne može biti i atraktivan, i privlačan u isto vrijeme. U svakom slučaju, važno je da dizajn bude jasan i razumljiv, te da posluži svojoj glavnoj svrhi – da privuče pažnju kupaca i da im pomogne da se odluče za kupnju proizvoda.

Dizajn ambalaže i zaštita okoliša

Dizajn ambalaže je važan za uspjeh proizvoda na tržištu, ali je jednako važno voditi računa o zaštiti okoliša pri dizajniranju ambalaže. Kod ambalaže se to može postići na različite načine. Poput korištenja recikliranih materijala za ambalažu, izbjegavanja upotrebe štetnih materijala ili omogućavanja lakšeg recikliranja ambalaže nakon upotrebe.

Osim toga, ambalaža također može biti dizajnirana tako da se smanji njena veličina i težina. Na taj način se također može smanjiti utjecaj na okoliš tijekom proizvodnje, transporta i skladištenja. Dizajniranje ambalaže s obzirom na zaštitu okoliša također može pomoći u povećanju atraktivnosti proizvoda za kupce koji su svjesni svojeg utjecaja na okoliš. Takvi kupci žele podržavati proizvode s održivim praksama.

 

 

Pogledajte i naše ostale radove iz kategorije Packaging.

Za dizajn vaše ambalaže ili etikete, javite nam se putem obrasca ili nam pošaljite mail.

Ako želite znati nešto više o grafičkom dizajnu slobodno pogledajte i naš blog, gdje ćete naći mnoge zanimljive članke.

 

 

Zale Dizajn Studio