Shevchenko :: Izrada i dizajn loga, etikete i ambalaže

Dizajn vizualnog identiteta za med

Dizajn logotipa, etikete i ambalaže za klijente iz Ukrajine je bilo zadovoljstvo. Naime, radi se o obiteljskom gospodarstvu koji se bavi proizvodnjom meda. Klijenti su željeli cjelokupni vizualni identitet koji bi bio elegantan, ali i topao i pristupačan pošto se radi o obiteljskom poslu.

Dizajn logotipa

 

Vizualni identitet smo započeli izradom i dizajnom logotipa. Nije bilo teško izabrati ikonu da predstavlja logo. Pčela u letu je bila jednostavan i logičan izbor. Ono što je možda manje očito je činjenica da je putanja koju pčela radi u logu, zapravo potpis vlasnika. Taj jednostavan, a opet zanimljiv detalj daje cjelokupnom dizajnu jednu dodatnu dimenziju. Ikona pčele tako završava svoj let kao točka na kraju tog potpisa.

Odabir boje i tipografije

Odabir boje vizualnog identiteta se opet veže za sami med i želju klijenta da logo bude elegantan. Kako bismo izbjegli tradicionalnu žutu boju meda, odlučili smo se iz tog razloga ipak na zlatnu boju. Zlatna boja je dobar predstavnik meda i sofisticiranosti koju je klijent želio prenijeti.

Tipografija izabrana za ovaj projekt je handwritten font ili ručno pisano slovo. Ovakva vrsta dekorativnog slova je idealna za vrstu dizajna logotipa koju je klijent želio. Dekorativna slova se ne bi trebala koristiti za cijeli tekst pošto ih je teže čitati. Također sa upotrebom previše dekorativnih slova u dizajnu, on može izgledati pretjerano te sami font može odvratiti pažnju od poruke samog dizajna. Stoga su idealni, kao u ovom slučaju, kao naslovi, detalji u dizajnu, slogani i sl. Iz tog smo razloga koristili i ravniji font za riječ “family” kako bismo izbalansirali samu estetiku dizajna te učinili naziv Shevchenko  još uočljivijim.

ŠTO TREBATE ZNATI O DIZAJNU LOGA?

Odlučili ste da Vam treba logo. Bilo da se radi o potpuno novom logu ili redizajnu već postojećeg, ovo su neke stvari koje trebate znati:

1. KOJU VRSTU LOGA ŽELITE?

Postoji više vrsta loga. Logo može biti samo tekstualan (Google), monogram (LG), maskota (KFC), amblem (Stella Artois), piktogrami (Apple), apstraktni (Nike) ili kombinirani: slika i ikona (Amazon). Neki klijenti već imaju ideju koju vrstu žele, to je pogotovo istina kod redizajna loga, ali ako nemate jasnu sliku svog budućeg loga – ne brinite. Možete dogovoriti s dizajnerom da prijedlozi dizajna sadrže više od jednog stila kako biste dobili bolji dojam koji će vam odgovarati. Naravno da dizajner neće moći napraviti sve varijante, ali dobar dizajner će znati točno koje vrste su prikladne za djelatnost kojom se bavite te će vam prema tome dati svoje prijedloge.

2. ODABIR BOJA I TIPOGRAFIJE (VRSTE SLOVA)

Mnoge tvrtke već imaju svoje karakteristične boje i fontove koje koriste. U tom slučaju se dizajneru prosljeđuju podaci te se logo radi prema već postojećim standardima. Neke tvrtke nemaju već određene standarde, ali znaju otprilike koje boje žele i kakav font. U tom slučaju je dobro dizajneru proslijediti neke primjere koji vam se sviđaju. Možete prikupiti slike s Interneta te ih poslati kao referencu. Ako nemate nikakve ideje o bojama i tipografiji, ne brinite. Dizajneri su stručni donositi takve odluke za vas. Uz prijedloge ćete dobiti i pojašnjenje zašto je odabrana baš određena boja i font pa će vam biti lakše donijeti odluku o sustavu boja koje će predstavljati Vašu tvrtku.

3. DOGOVOR S DIZAJNEROM

Trebate logo i želite surađivati s nama i pitate se što sada? Putem našeg kontakt obrasca nam pošaljite upit, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku. Ukoliko želite, možete nam odmah poslati neke od informacija navedenih gore, poput imena tvrtke, vrste loga koju želite, čime se tvrtka bavi te slike loga koje vam se sviđaju kao referencu. Nakon što pobliže upoznamo vaše potrebe, poslat ćemo vam financijsku konstrukciju za uslugu koju tražite. Ako pristanete na suradnju, kontaktirat ćemo vas ukoliko nam trebaju dodatne informacije. Rok za izradu je obično oko 5 radnih dana, ali to može varirati ovisno o obujmu posla u trenutku slanja upita. Točan rok ćemo vam dati prilikom dogovora.

4. GOTOVI PRIJEDLOZI

Po završetku izrade logotipa, dizajner će vam poslati prezentaciju prijedloga. U ponudi možete izabrati koliko prijedloga želite. Standard je tri ili pet, a ukoliko želite više, molimo vas da to napomenete prilikom upita kako bismo prilagodili ponudu. Nakon što klijent prouči poslane prijedloge te izabere onaj koji mu najviše odgovara, dizajner će napraviti eventualne dodatne izmjene poput promjene boje ili veličine. Kada je posao završen šaljemo verzije logotipa u vektorskom (ai, eps, pdf) i rasterskom (jpg, png) obliku kako biste imali sve verzije potrebne za buduće aplikacije loga (tisak, web) uključujući i definiran sustav boja i karakterističnu tipografiju.

Naše ostale radove možete pogledati u portfoliju.

Trebate dizajn logotipa? Javite nam se na email adresu ili putem kontakt obrasca. Čekamo vas!

Ako želite znati nešto više o grafičkom dizajnu slobodno pogledajte i naš blog gdje ćete naći mnoge zanimljive članke od kojih su mnogi upravo o logu.

Zale Dizajn Studio