10 najčešćih pogrešaka kod izrade i dizajna loga

U dosadašnjim blogovima smo već razgovarali o važnosti dizajna loga kao vizualnog predstavnika neke tvrtke, proizvoda ili usluge. Govorili smo o tome što je logo, dotaknuli se njegove povijesti, izrade kvalitetnog loga i upotrebe boja kod njegove izrade.

U ovom blogu pišemo o još jednoj izuzetno bitnoj temi kod izrade loga: pogreškama. Kod dizajna loga neke pogreške se vrlo lako mogu izbjeći ako znamo na što trebamo obratiti pozornost te kako ne bi došlo do potrebe za redizajnom loga nedugo nakon što smo upravo napravili novi. Pogreške kod dizajna loga mogu oštetiti imidž tvrtke, krivo predstaviti tvrtku i njezine usluge i proizvode.

Pogrešaka ima mnogo, ali ovdje ćemo se fokusirati na one koje su najčešće.

1. Nedovoljno istraživanja prije izrade loga

 

Istraživanje je, kako smo pisali u blogu o izradi logotipa, jedan od najbitnijih koraka za dobivanje kvalitetnog dizajna koji će u potpunosti odgovarati svrsi koju logo treba ispuniti.

Istraživanje nije samo traženje inspiracije na Internetu to je postupak dobivanja što više informacija kako bi logo najbolje predstavljao tvrtku. Ono može pružiti vrijedan uvid u sklonosti, potrebe i ponašanja publike koju želite privući, kao i u konkurente te trendove u industriji. Ove informacije mogu pomoći pri donošenju dizajnerskih odluka i osigurati da se logo ističe  i učinkovito predstavlja tvrtku.

Blog: 10 najčešćih pogrešaka u dizajnu loga
Photo credit: Austin Distel on Unsplash

Zašto je istraživanje bitno?

Bez odgovarajućeg istraživanja, logotip može potpuno promašiti svoju svrhu te u najmanju ruku postati neučinkovit brend alat, ali u najgorem slučaju može i naštetiti imidžu samog brenda.

 

Razlozi zbog kojih je važno napraviti pravilno istraživanje prije dizajniranja loga:

 

RAZUMIJEVANJE BRENDA

Komunikacija je prvi pravi korak u dizajnu loga. Razumijevanje potreba klijenta te njihovog brenda je neopisivo važno. Logo treba točno predstavljati tvrtku. To je jedini način da bude uspješan.

Čime se tvrtka bavi? Koja im je misija? Koja je osobnost tvrtke? Koja je ciljana publika? Da li postoji već logo? Da li je taj logo bio uspješan u privlačenju klijenata? Da li tvrtka ima svoje karakteristične boje? Koju vrstu logotipa želite?

Ovo su samo neka od pitanja koja treba proći sa klijentima prije kretanja u dizajn loga. Razumijevanje potreba klijenta pomaže osigurati da logo privlači publiku kojoj je namijenjen.

Blog: Najčešće pogreške u dizajnu loga
Photo credit: Fauxels on Pexels
ANALIZA KONKURENCIJE

Analiza konkurencije važan je dio dizajna loga. Proučavanjem drugih logotipa u industriji možete steći vrijedan uvid u trenutne trendove i popularne stilove. Osim toga, proučavanje konkurencije može pomoći u prepoznavanju slabosti u njihovom dizajnu, omogućujući vam da ih iskoristite i stvorite logotip koji izgleda bolje od ostalih.

 

PRAĆENJE TRENDOVA

Iako istraživanje trendova unutar samog grafičkog dizajna može pomoći da logo bude moderan, svjež i relevantan, također treba pronaći ravnotežu između praćenja trendova i stvaranja bezvremenskog dizajna.

Trendovi dolaze i odlaze. Logo može uzeti inspiraciju od nekog postojećeg trenda, ali opet treba zadržati klasičniji stil i osjećaj kako bi mogao preživjeti promjene trendova u budućnosti. Logo se ne mijenja svako malo. On se može redizajnirati svakih par godina, ali opet prateći originalni stil. Velike i česte promjene nisu dobre za stabilnost i prepoznatljivost vizualnog identiteta kod klijenata. Ako izrađujete logotipe na temelju trenutnih trendova u dizajnu, onda logo neće dugo trajati jer će trend proći prije nego što bi ga itko primijetio.

Također, trendi logotipi nisu pamtljivi ili prepoznatljivi dovoljno. Dobar logotip je nešto što se može lako zapamtiti samo jednim pogledom, ali dizajni u trendu često nisu dovoljno jedinstveni da se ističu od drugih dizajna istog žanra koje možete vidjeti drugdje u tiskanim ili online medijima.

 

IZBJEGAVANJE PRAVNIH PROBLEMA

Dizajn loga spada u kategoriju autorskih prava. Većina logotipa su pravno zaštićeni. Istraživanje postojećih logotipa i zaštitnih znakova može pomoći u izbjegavanju pravnih problema povezanih s kršenjem prava intelektualnog vlasništva. Važno je osigurati da je logotip jedinstven i da ne krši postojeće zaštitne znakove ili autorska prava.

Krađa tuđeg dizajna nikad ne bi trebala biti opcija.  Kopiranje tuđih logotipa nije samo neetično, već može i naštetiti ugledu tvrtke. To vas može samo skupo koštati. Dizajn vas može inspirati, ali on ne smije biti identičan ili veoma sličan dizajnu druge tvrtke.

2. Pogrešna upotreba tipografije

 

O tipografiji, kao ključnom dijelu grafičkog dizajna, smo već pisali, ali nismo se dotakli koliko pogrešna upotreba tipografije može imati veliki utjecaj na sveukupni dizajn pa tako i u ovom slučaju na dizajn loga.

Odabir pogrešnog fonta može učiniti da logo izgleda neprofesionalno, nečitljivo ili čak može poslati i pogrešnu sliku o brendu. Uzmimo za primjer odabir klasičnog serif fonta za modernu, razigranu tvrtku koja prodaje igračke. Takav odabir može učiniti da logo izgleda zastarjelo i neprivlačno ciljanoj publici te tvrtke. Možda potencijalni kupci uopće neće znati da se radi o tvrtki koja prodaje igračke baš zbog odabira krivog fonta. S druge strane, korištenje neobičnog, dječjeg fonta za ozbiljnu financijsku instituciju može predstaviti tu tvrtku kao nepouzdanu i neprofesionalnu.

Pažljivim odabirom pravog fonta možete stvoriti logotip koji učinkovito komunicira identitet tvrtke te joj pomaže da se istakne od konkurencije.

Blog: najčešće pogreške u dizajnu loga
Photo credit: Pixabay

Upotreba previše vrsta fontova

Jedna također od uobičajenih pogrešaka kod tipografije je korištenje previše vrsta fontova u dizajnu loga. Iako se čini kako bi više vrsta fonta logo učinilo zanimljivijim i vizualno privlačnijim, ono će imati baš suprotan učinak. Takav logo izgleda pretrpano i zbunjujuće. Teško ga je čitati, a još teže zapamtiti.

Umjesto previše fontova, radije se odlučite za maksimalno dva koji se međusobno nadopunjuju i na taj način ostavljaju bolji dojam. Održavajući tipografiju jednostavnom i dosljednom dizajneri stvaraju snažan i nezaboravan logo koji točno predstavlja tvrtku.

 

3. Nedostatak skalabilnosti

 

Skalabilnost se odnosi na sposobnost logotipa da zadrži svoju kvalitetu i čitljivost kada mu se promijeni veličina. Logotip kojem nedostaje skalabilnost može se činiti mutnim, pikseliziranim ili nečitkim kada se poveća ili smanji. To može predstavljati problem kada se logo treba reproducirati u različitim veličinama, kao što je na web stranici, promo materijalima ili posjetnici.

Tako kada dizajnirate logotip, važno je imati na umu skalabilnost. To znači uzeti u obzir veličinu logotipa, količinu detalja i debljinu linija i oblika. Logotip s previše detalja ili finih linija može izgubiti čitljivost kada se smanji, dok logotip s premalo detalja može izgledati previše jednostavno ili neupadljivo kada se smanji.

Imajući na umu skalabilnost i testirajući logotip u različitim kontekstima, dizajneri mogu osigurati da je logotip svestran, učinkovit i pamtljiv, bez obzira na njegovu veličinu.

 

4. Previše složen dizajn

 

Složen dizajn je onaj koji sadrži previše elemenata. Česta je pogreška da se pokušava prenijeti previše ideja ili značenja u sami dizajn. Ponekad dizajneri ne znaju prenijeti neku ideju pa koriste previše elemenata ili pak imaju više dobrih ideja pa ih sve žele upotrijebiti. Elementi dizajna s kojima se može pretjerati uključuje sve od upotrebe više boja, fontova, oblika i simbola.

Takva odluka, međutim, će dovesti do toga da je logo težak za razumijeti, pročitati ili reproducirati. Također prenatrpan dizajn, koliko god kvalitetni pojedini elementi bili, dovodi do vizualnog nereda, zbrke i zbunjenosti. Sve to šteti učinkovitosti samog loga.

U dizajnu loga treba dati prednost jednostavnosti i jasnoći, uzimajući u obzir kontekst u kojem će se logotip koristiti. Nemojte zaboraviti da je logo samo jedan dio ukupnog vizualnog identiteta. Iako bitan, nije jedini. Drugi dizajn elementi se mogu upotrijebiti na ostalim dijelovima vizualnog identiteta.

 

5. Upotreba previše boja

 

Kao i kod previše složenog dizajna i previše vrsta fontova, upotreba više boja na logu nije preporučljivo. Takav dizajn dovodi do vizualnog nereda. Tada može biti teško odrediti koji su elementi najvažniji, a cjelokupni dizajn može djelovati kaotično i neorganizirano. Osim toga, što je više boja u logu to je teže dosljedno ga reproducirati u različitim medijima i formatima, što može dodatno umanjiti učinkovitost logotipa.

Sada ćete možda pomisliti: “Ali što je sa svim uspješnim šarenim logotipima?” Najpoznatiji takav je sigurno Google logo. Naravno da neki šareni logotipi mogu biti uspješni. Ključ je za stvaranje uspješnog loga koji ima više različitih boja da se one koriste na promišljen i namjeran način. U slučaju logotipa Google, boje se koriste za stvaranje razigrane i živahne estetike koja odražava vrijednosti brenda tvrtke kao što su inovacija i kreativnost.

Google logo
Photo credit: Christian Wiediger on Unsplash

Još jedan razlog zašto je Googleov logo uspješan unatoč upotrebi mnogo boja je taj što je dizajn jednostavan i lako prepoznatljiv. Svako slovo u logotipu jasno je definirano, što ga čini lakim za čitanje i razumijevanje, čak i kod malih veličina. Po tome vidimo da ukoliko “pretjeramo” sa jednim dizajn elementom, drugi moraju ostati u potpunosti jednostavni. Tako složeniji odabir boja ne ostavlja dojam zbrkanosti i logo ostaje prepoznatljiv i jednostavan za pamćenje.

Više o bojama možete pročitati u blogu o teoriji boja i u blogu o pravilnom odabiru boja za logo.

 

6. Upotreba zastarjelih dizajn elemenata

 

Dizajn elementi poput efekta sjene, embossa i outlinea (obrisa) su bili popularne tehnike dizajna u prošlosti, ali se više ne koriste tako često. Zbog toga upotreba ovakvih dizajn elemenata može izgledati zastarjelo ili manje profesionalno.

Dizajn treba biti jednostavan, a ovakvi elementi, kada se pretjerano koriste, mogu dodati nepotrebnu vizualnu složenost dizajnu, otežavajući gledatelju razumijevanje. Također, možda se dizajn neće dobro prenijeti na različite medije ili veičine. Dizajn sa puno sjena možda neće izgledati tako jasno ili oštro kada se ispisuje u maloj veličini.

Dok se ovi elementi dizajna mogu učinkovito koristiti u nekim slučajevima, važno ih je koristiti promišljeno i štedljivo kako bi se osiguralo da poboljšaju, a ne umanjuju cjelokupni dizajn.

 

7. Nedostatak kontrasta

 

Nedostatak kontrasta u dizajnu logotipa odnosi se na dizajn u kojem nema dovoljno vizualne razlike između elemenata, što rezultira logotipom koji je teško čitljiv ili vizualno neprivlačan.

Nečitljivost: Kada dizajn logotipa nema dovoljno kontrasta, može postati teško čitljiv, osobito iz daljine ili u maloj veličini. To posebno vrijedi za logotipe koji sadrže tekst, gdje je kontrast između teksta i pozadine važan za čitljivost. Ako se tekst previše stapa s pozadinom ili drugim elementima dizajna, može biti teško čitljiv i učiniti logotip manje učinkovitim.

Nedostatak vizualne privlačnosti: Logo bez dovoljnog kontrasta može izgledati dosadno ili nezanimljivo. Nedostatak kontrasta također može učiniti da logotip izgleda ravno i dvodimenzionalno.

Neučinkovitost u različitim kontekstima: Logo bez dovoljnog kontrasta može izgubiti svoju učinkovitost kada se prikazuje u različitim kontekstima, kao što je na tamnoj pozadini ili u sivim tonovima. To može ograničiti svestranost i funkcionalnost logotipa.

Teško ga je razlikovati od konkurenata: nedostatak kontrasta može učiniti da se logotip stopi sa sličnim logotipima konkurenata, što otežava isticanje i prepoznatljivost brenda.

Kako biste izbjegli nedostatak kontrasta u dizajnu logotipa, razmislite o  korištenju boja, tipografije i elemenata dizajna kako biste stvorili dizajn koji je vizualno privlačan i lako čitljiv. Također je važno testirati logotip u različitim kontekstima kako bi se osigurala njegova učinkovitost i svestranost.

 

8. Manjak originalnosti

 

Logo koji je presličan drugim logotipima ili nema jedinstvene dizajn elemente koji ga razlikuju je logo kojem manjka originalnosti.

Kada logo nije originalan onda dolazi do:

Nemogućnost isticanja: Logo bez originalnih elemenata može otežati brendu da se istakne od svojih konkurenata. Nedostatak originalnosti može uzrokovati da se logotip stopi s drugima u istoj industriji ili na tržištu, čineći ga manje pamtljivim ili prepoznatljivim.

Slab brend identitet: Logotip kojem nedostaje originalnosti možda neće učinkovito komunicirati jedinstveni identitet, vrijednosti ili osobnost brenda. To može oslabiti pozicioniranje brenda na tržištu i spriječiti njegovu sposobnost povezivanja s kupcima.

Mogući pravni problemi: Logotip koji je previše sličan drugim logotipovima može dovesti do pravnih problema, kao što je kršenje autorskih prava. To može biti skupo i štetno za ugled tvrtke.

 

9. Loša upotreba simbolike

 

Loša upotreba simbolike u dizajnu logotipa odnosi se na upotrebu simbola ili slika koje su neprikladne ili zbunjujuće, zbog čega tvrtka može izgledati neprofesionalno ili nepouzdano.

Kulturološka neosjetljivost: Korištenje simbola ili slika iz kulture s kojom tvrtka nije povezana, bez odgovarajućeg istraživanja ili poštovanja, može se smatrati kulturno neosjetljivom. To može dovesti do negativnih reakcija i štete ugledu tvrtke.

Uvredljivi simboli: Korištenje simbola koji su uvredljivi ili neosjetljivi može stvoriti negativnu povezanost s tvrtkom. Važno je biti svjestan konotacija i značenja povezanih sa simbolima i osigurati da su prikladni za tvrtku i njezine vrijednosti.

Pretjerano korišteni simboli: Upotreba pretjerano korištenih simbola ili klišea može učiniti da logotip izgleda neoriginalno ili mu nedostaje kreativnosti. Važno je stvoriti dizajn koji je jedinstven i koji se izdvaja od konkurencije.

Simbolička nedosljednost: korištenje simbola ili slika koje nisu u skladu s porukom ili vrijednostima tvrtke može stvoriti nepovezanost između nje i njezine publike. Važno je koristiti simboliku koja točno predstavlja osobnost i vrijednosti tvrtke.

Zbunjujući simbolizam: korištenje simbola ili slika koje su nejasne ili zbunjujuće može otežati razumijevanje i pamćenje logotipa. Važno je koristiti simboliku koja učinkovito komunicira poruku i identitet tvrtke.

Kako biste izbjegli lošu upotrebu simbolike u dizajnu logotipa, važno je provesti temeljito istraživanje i raditi s vještim dizajnerom koji vam može pomoći u prepoznavanju potencijalnih problema.

 

10. Netraženje povratnih informacija i manjak testiranja

 

Prije dovršetka logotipa, dobra je ideja prikupiti povratne informacije od raznolike skupine ljudi. Povratne informacije od kolega, klijenata i ciljane publike mogu pomoći u prepoznavanju područja za poboljšanje. Testiranje logotipa u različitim postavkama također može pomoći u prepoznavanju problema s skalabilnošću, čitljivošću ili relevantnošću.

 

Zaključak

Logotip je važan dio svake tvrtke, a njegov dobar dizajn može imati veliki utjecaj na uspjeh poslovanja. Provođenjem temeljitog istraživanja, razmatranjem različitih namjena vašeg logotipa, traženjem povratnih informacija, razmišljanjem o dugoročnosti i uzimanjem u obzir troškova, možete izbjeći uobičajene pogreške i stvoriti logotip koji učinkovito predstavlja vašu tvrtku.

 

Za više članaka na temu grafičkog dizajna, bacite pogled na naš blog.

Ukoliko vam treba neka od usluga grafičkog dizajna, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt obrasca, društvenih mreža ili epošte.

Naše radove možete pogledati u portfoliju.

Hvala na čitanju! 🙂

 

Ključne riječi: dizajn loga; izrada logotipa