Umjetničke praznine: Kako bijeli prostor oblikuje grafički dizajn

Kada razmišljamo o grafičkom dizajnu na um nam prvo padnu boje, fontovi, slike i drugi dizajn elementi. Međutim, postoji neopjevani heroj u svijetu dizajna, element koji sve drži na okupu dok zadržava jasnoću i eleganciju te pomaže ostalim elementima da se istaknu. Taj heroj je bijeli (ili negativan/prazan) prostor. O njemu malo razmišljamo, još manje stavljamo važnost na taj element, a zapravo je izuzetno bitan dio cjelokupnog dizajna. Zato ovaj članak posvećujemo upravo njemu.

Što je bijeli prostor?

Vrlo jednostavno, bijeli prostor, poznat i kao negativan prostor, je prostor unutar dizajna koji je namjerno ostavljen prazan ili neoznačen elementima dizajna poput teksta, slike ili grafike. To je temeljni koncept u dizajnu (ne samo grafičkom, već u bilo kojoj umjetnosti) koji igra ključnu ulogu u postizanju ravnoteže između elemenata, jasnoće dizajna i vizualne provlačnosti.

Iako se naziva bijeli prostor (eng. white space) na hrvatskom jeziku bi bolji prijevod bio prazan prostor jer to i jest. Međutim, on ne mora biti bijele boje niti prazan. Bijeli prostor može biti bilo koje boje, teksture ili pozadine. To je nedostatak sadržaja u određenim područjima dizajnerskog djela, ali je svjestan i strateški izbor koji uključuje namjerno korištenje praznih područja u dizajnu.

Postoje dvije primarne vrste:

 

Makro bijeli prostor:

Prostor između glavnih elemenata dizajna, kao što su blokovi teksta, slike i naslovi.

Mikro bijeli prostor:

Sitnijji detalji, uključujući razmak između slova, redaka ili ispune oko slika.

Photo credit: Water Journal on Unsplash
Photo credit: Water Journal on Unsplash

Zašto je bijeli prostor važan za dizajn?

1. Vizualna jasnoća

Vizualna jasnoća odnosi se na stupanj do kojeg dizajn učinkovito prenosi svoju poruku ili sadržaj gledatelju na jasan i razumljiv način. To uključuje osiguravanje da je dizajn lako razumljiv i da gledatelj može brzo shvatiti predstavljenu informaciju bez nepotrebnog napora.

Bijeli prostor doprinosi vizualnoj jasnoći tako da:

Smanjuje vizualni nered:

Bijeli prostor odvaja dizajn elemente i time daje prostor za “disanje” i isticanje pojedinih elemenata, a time i njihovih poruka. Kada postoji odgovarajući prostor između teksta, slika i drugih komponenti, oko gledatelja ih može lakše razlikovati. Bez bijelog prostora, dizajn može djelovati pretrpano, što dovodi do smanjene jasnoće poruke koju želite prenijeti. Vizualni nered je jedna od najčešćih pogrešaka u dizajnu. Postoji mišljenje kako treba biti što manje praznog prostora kako bi dizajn bio upečatljiviji, ali to je baš suprotno od istine. Manje je više.

Poboljšanje čitljivosti:

U dizajnu s puno teksta, kao što su knjige, časopisi ili web stranice, čitljivost je od najveće važnosti. Bijeli prostor može se koristiti za stvaranje jasnih margina, proreda i rubova oko teksta. To čini tekst lakšim za čitanje, osiguravajući da se gledatelj ne napreže dok pregledava sadržaj te da se on lakše i brže upija.

Isticanje ključnih elemenata:

Bijeli prostor može se strateški postaviti oko ključnih elemenata, kao što su naslovi, slogani ili gumbi za poziv na akciju. Izoliranjem ovih elemenata s bijelim prostorom, oni postaju istaknutiji i gledatelju ih je lakše identificirati, osiguravajući da se najkritičnije informacije ne zanemare.

Organizacija i struktura:

Dobro postavljen bijeli prostor pomaže u organiziranju sadržaja. Na primjer, u katalogu proizvoda, bijeli prostor može odvojiti pojedinačne stavke ili opise proizvoda, što gledatelju olakšava navigaciju i usporedbu različitih ponuda.

Vizualizacija složenih podataka:

U slučaju vizualizacije složenih podataka, kao što su grafikoni i grafikoni, bijeli prostor može se koristiti za odvajanje podatkovnih točaka i oznaka. Ovo odvajanje osigurava da gledatelji mogu jasno razlikovati različite elemente podataka, olakšavajući bolje razumijevanje prezentiranih informacija

Photo credit: Hello I'm Nik on Unsplash
Photo credit: Hello I’m Nik on Unsplash

2. Vizualna hijerarhija:

Bijeli prostor je bitan alat za uspostavljanje vizualne hijerarhije jer osigurava potrebno razdvajanje između elemenata.

Evo kako bijeli prostor doprinosi vizualnoj hijerarhiji:

Glavni dizajn elementi: Postavljanje bijelog prostora oko bitnih elemenata naglašava njihov značaj. Na primjer, korištenje velikog bijelog prostora oko naslova može privući pozornost gledatelja na njega.

Grupiranje i razdvajanje: razmak se može koristiti za grupiranje povezanih elemenata i njihovo odvajanje od nepovezanog sadržaja. Stvaranjem vizualnih razlika s bijelim prostorom, gledatelji mogu brzo identificirati koji elementi pripadaju zajedno, a koji ne.

Strukturna organizacija: bijeli prostor je ključan u strukturiranju izgleda dizajna. Omogućuje potreban razmak između odjeljaka ili blokova sadržaja, pomažući stvoriti osjećaj reda i hijerarhije.

Primjeri vizualne hijerarhije:

 • Na web stranici, logotip i glavni navigacijski izbornik često su postavljeni na vrhu, koristeći veće fontove i dovoljno bijelog prostora kako bi se utvrdila njihova važnost.
 • U dizajnu postera, snažan naslov, postavljen na vrhu i koristeći podebljanu tipografiju, odmah privlači pažnju gledatelja.
 • U katalogu proizvoda, svaki unos proizvoda može koristiti prazan prostor za odvajanje jedne stavke od druge, dopuštajući gledateljima da se usredotoče na pojedinačne proizvode uz zadržavanje ukupne kohezije.

Vizualna hijerarhija je alat koji dizajneri koriste za kontrolu protoka informacija i vođenje gledatelja kroz dizajn. Bijeli prostor, zajedno s drugim elementima dizajna, pomaže u stvaranju ove hijerarhije pružajući odvajanje i naglašavanje, osiguravajući da se najkritičnije informacije lako percipiraju i razumiju.

Uskoro ćemo napisati blog na temu vizualne hijerarhije gdje ćemo pobliže objasniti njezinu važnost u grafičkom dizajnu.

Photo credit: Brands People on Unsplash
Photo credit: Brands People on Unsplash

3. Estetska privlačnost:

Estetska privlačnost u kontekstu bijelog prostora odnosi se na to kako strateško korištenje praznih površina može poboljšati vizualnu ljepotu, eleganciju i ukupnu privlačnost dizajna.

1. Jednostavnost i elegancija:

Bijeli prostor, kada se koristi razumno, stvara osjećaj jednostavnosti i elegancije u dizajnu. Odsutnost nereda i prisutnost dobro izbalansiranog bijelog prostora čine dizajn čistim i profinjenim. Ova estetska kvaliteta posebno je vrijedna u poljima poput brendiranja i dizajna luksuznih proizvoda, gdje je prenošenje sofisticiranosti i elegancije najvažnije.

2. Ravnoteža i proporcija:

Bijeli prostor je bitan za postizanje ravnoteže i proporcije u dizajnu. Omogućuje dizajnerima ravnomjerno i skladno raspoređivanje prostora, osiguravajući da niti jedan element ne zatrpava kompoziciju. Ovaj osjećaj ravnoteže pridonosi cjelokupnoj estetskoj privlačnosti čineći dizajn vizualno ugodnijim i dobro strukturiranim.

3. Dizajn koji “diše”:

Bijeli prostor pruža elementima prostor za “disanje”. Kada sadržaj nije skučen ili tijesno zbijen, dizajn djeluje otvorenije i privlačnije. Ovo može biti posebno učinkovito u web dizajnu i dizajnu mobilnih aplikacija, gdje poboljšava korisničko iskustvo i angažman.

4. Minimalizam:

Mnogi trendovi suvremenog dizajna naglašavaju minimalizam, a bijeli prostor je temeljna komponenta ove estetike. Minimalistički dizajni često koriste velikodušnu količinu bijelog prostora kako bi prenijeli osjećaj jednostavnosti, čistoće i modernosti.

5. Nenatrpana estetika:

Nenatrpana estetika dizajna usko je povezana sa strateškim korištenjem bijelog prostora. Kao i kod minimalizma, uklanjanjem nepotrebnih elemenata i stvaranjem prostora između sadržaja, dizajn može odisati osjećajem jasnoće, smirenosti i organizacije. Nenatrpana estetika često se preferira u dizajnu korisničkog sučelja (UI) i korisničkog iskustva (UX) kako bi se poboljšala upotrebljivost i privlačnost.

6. Sve je u detaljima:

Bijeli prostor može biti pokazatelj pozornosti dizajnera na detalje. Preciznost u raspodjeli prostora između elemenata pokazuje visoku razinu profesionalnosti i znanja dizajnera. Ova pedantnost može biti privlačna kvaliteta u industrijama u kojima se cijeni kvaliteta i pozornost na detalje.

Photo credit: Yasuhiro Yokota on Unsplash
Photo credit: Yasuhiro Yokota on Unsplash

4. Ravnoteža i harmonija:

Ravnoteža i sklad (harmonija) temeljni su principi u dizajnu, a bijeli prostor igra ključnu ulogu u njihovom postizanju.

Ravnoteža u bijelom prostoru:

 

Ravnoteža u dizajnu je vizualna ravnoteža koja se postiže rasporedom elemenata i bijelog prostora. Osigurava da niti jedna komponenta ne dominira kompozicijom.

Postoje dvije osnovne vrste ravnoteže:
 • Simetrična ravnoteža: U simetričnoj ravnoteži elementi s jedne strane središnje osi zrcale ili su slični onima s druge strane. Bijeli prostor ravnomjerno je raspoređen, stvarajući skladan i formalan dojam. Često se koristi u klasičnim i tradicionalnim dizajnima, kao što su formalne pozivnice ili neki korporativni logotipi.
 • Asimetrična ravnoteža: Asimetrična ravnoteža se postiže kada se elementi s obje strane središnje osi razlikuju u veličini, obliku ili drugim atributima. Bijeli prostor kreativno se koristi za poništavanje asimetrije, osiguravajući da kompozicija ostane vizualno uravnotežena. Ova vrsta ravnoteže je dinamičnija i često se koristi u suvremenom i umjetničkom dizajnu.

Bijeli prostor je bitan u obje vrste ravnoteže jer definira prostorni odnos između elemenata. Sprječava da se jedna strana kompozicije čini težom ili dominantnijom od druge, stvarajući osjećaj ravnoteže.

Harmonija u bijelom prostoru:

 

Harmonija u dizajnu odnosi se na koherentnost i jedinstvo postignuto rasporedom elemenata i bijelog prostora. Osigurava da dizajn djeluje ujednačeno, organizirano i vizualno ugodno.

Bijeli prostor doprinosi harmoniji na nekoliko načina:
 • Strukturna harmonija: bijeli prostor daje strukturu dizajnu, pomaže organizirati i poravnati elemente. Na primjer, u izgledu časopisa, bijeli prostor između stupaca, teksta i slika osigurava strukturiran i skladan raspored sadržaja.
 • Vizualna kohezija: bijeli prostor može se koristiti za objedinjavanje različitih elemenata unutar kompozicije. Dosljednom primjenom bjeline između elemenata uspostavlja se kohezivni vizualni ritam. Ova vizualna dosljednost doprinosi ukupnom skladu.
 • Razdvajanje sadržaja: u dizajnu s više sadržaja, kao što su web stranice ili brošure, bijeli prostor pomaže u odvajanju različitih odjeljaka ili dijelova sadržaja. Ovo odvajanje pomaže u razjašnjavanju organizacije informacija, čineći dizajn skladnijim i lakšim za navigaciju.
 • Naglasak žarišne točke: bijeli prostor može privući pozornost na žarišnu točku, stvarajući harmoniju usmjeravajući gledateljevo oko na najkritičniji element. Ovaj naglasak na određenom elementu povećava cjelokupno jedinstvo i kohezivnost dizajna.
Photo credit: Nicole Angelova on Unsplash
Photo credit: Nicole Angelova on Unsplash

5. Naglasak i kontrast:

Naglasak i kontrast vitalni su principi dizajna, a bijeli prostor igra značajnu ulogu u pomaganju dizajnerima da postignu te efekte.

 

Naglasak s bijelim prostorom:

 

Naglasak je umjetnost istaknuti određene elemente unutar dizajna, zaokupiti pozornost promatrača i navesti ih da se usredotoče na određeni sadržaj. Bijeli prostor je bitan alat u stvaranju naglaska.

Evo kako to funkcionira:

 • Izolacija: postavljanjem bijelog prostora oko elementa, izolira se taj element od okolnog sadržaja. Ova izolacija privlači pogled gledatelja i naglašava značaj izoliranog elementa. Na primjer, gumb poziva na radnju s dovoljno bijelog prostora oko njega se više ističe, potičući interakciju korisnika.
 • Blizina: Praznina se može koristiti za stvaranje blizine povezanih elemenata, naglašavajući njihovu povezanost i važnost. Na primjer, slika proizvoda s bijelim prostorom oko nje postavljena pored opisa pokazuje da su povezani i da ih treba gledati zajedno.
 • Kontrast: Kontrast između bijelog prostora i drugih elemenata, poput teksta ili slika, stvara naglasak. Tamni tekst na bijeloj pozadini, na primjer, primjer je dizajna visokog kontrasta koji naglašava tekst.
 • Veličina i mjerilo: Praznina se može koristiti za povećanje veličine i mjerila elementa. Okružujući ga s dovoljno bijelog prostora, čini se značajnijim. Logotip s puno bijelog prostora oko njega vjerojatno će se činiti istaknutijim.
 • Vizualna žarišna točka: Bijeli prostor može usmjeriti oko promatrača do žarišne točke unutar dizajna. Stvaranjem “prostora za disanje” oko središnjeg elementa, naglasak se stavlja na taj element, čineći ga vizualnim središtem.

 

Kontrast s bijelim prostorom:

 

Kontrast je temeljno načelo dizajna koje uključuje stvaranje razlike između elemenata kako bi se određeni sadržaj ili objekti istaknuli.

 • Kontrast boja: bijeli prostor se može koristiti za stvaranje visokog kontrasta boja. Na primjer, bijeli tekst na tamnoj pozadini ističe se zbog visokog kontrasta koji stvara bijeli prostor koji okružuje tekst.
 • Kontrast veličine: bijeli prostor može se strateški koristiti za stvaranje kontrasta veličine. Okružujući mali element s dovoljno bijelog prostora, on se čini većim i istaknutijim u usporedbi s okolnim prostorom.
 • Kontrast tipografije: bijeli prostor može povećati kontrast između različitih stilova tipografije. Na primjer, naslovi u podebljanim fontovima okruženi bijelim prostorom stvaraju kontrast s glavnim tekstom.
 • Kontrast oblika i oblika: bijeli prostor može se koristiti za stvaranje kontrasta između oblika i formi. Element jedinstvenog oblika, okružen bijelim prostorom, u kontrastu je s pozadinom ili drugim elementima.
Primjeri isticanja i kontrasta u bijelom prostoru:
 • U izgledu časopisa, podebljan, šareni naslov s dovoljno bijelog prostora oko njega naglašava glavni članak.
 • U web dizajnu, gumb koji se može kliknuti okružen bijelim prostorom stvara element visokog kontrasta koji se ističe kao poziv na akciju.
 • U katalogu proizvoda, bijeli prostor između slika i opisa proizvoda stvara blizinu i naglašava odnos između slika i popratnog teksta.
Photo credit: Michael Dolejs on Unsplash
Photo credit: Michael Dolejs on Unsplash

6. Psihološki utjecaj:

 

Psihologija bijelog prostora je aspekt dizajna koji zadire u to kako gledatelji percipiraju, obrađuju i reagiraju na stratešku upotrebu praznih područja unutar samog dizajna. Razumijevanje ovoga može pomoći dizajnerima u stvaranju dizajna koji učinkovitije rezoniraju s njihovom publikom.

Smanjeno kognitivno opterećenje:

Jedna od ključnih psiholoških prednosti bijelog prostora je njegova sposobnost smanjenja kognitivnog opterećenja. Kada gledatelji naiđu na dizajn s odgovarajućim bijelim prostorom, njihovi mozgovi nisu preplavljeni vizualnim neredom. Ovo smanjenje kognitivnog opterećenja omogućuje gledateljima lakšu i učinkovitiju obradu informacija. To čini cjelokupno iskustvo gledanja ugodnijim i manje napornim.

Vizualna jasnoća i razumijevanje:

Kao što smo detaljnije ve napisali gore, bijeli prostor doprinosi vizualnoj jasnoći i razumijevanju dizajna. Kada je sadržaj dobro organiziran s dovoljnim razmakom, gledatelji mogu lakše uočiti pojedine elemente. Praznina uspostavlja vizualnu hijerarhiju, vodeći oko kroz sadržaj, osiguravajući da gledatelji shvate željenu poruku.

Osjećaj smirenosti i usredotočenosti:

Psihološki, bijeli prostor može izazvati osjećaj smirenosti i usredotočenosti. Gledatelji se obično osjećaju opuštenije kada im se predstavi čist i organiziran dizajn. Ovaj osjećaj smirenosti može poboljšati cjelokupno korisničko iskustvo, čineći ga vrijednim konceptom u web dizajnu i dizajnu korisničkog sučelja (UI).

Estetska procjena:

Gledatelji često pozitivno reagiraju na dizajne s dovoljno bijelog prostora. Ovaj pozitivan odgovor ukorijenjen je u psihologiji estetike. Čisti, dobro strukturirani dizajni vjerojatnije će biti viđeni kao vizualno ugodni i sofisticirani, izazivajući pozitivne emocionalne reakcije.

Percipirana kvaliteta i profesionalnost:

Bijeli prostor može utjecati na percepciju gledatelja o kvaliteti i profesionalizmu. Dizajni s odgovarajućim bijelim prostorom često su povezani s pažnjom na detalje i visokom razinom izrade. To može poboljšati percipiranu kvalitetu dizajna i profesionalnost robne marke ili subjekta kojeg predstavlja.

Utjecaj na donošenje odluka:

U marketingu i oglašavanju, psihologija bijelog prostora može igrati ulogu u donošenju odluka. Stvaranjem čistog i jednostavnog dizajna robne marke mogu prenijeti osjećaj jednostavnosti, pouzdanosti i profesionalnosti. To zauzvrat može pozitivno utjecati na ponašanje potrošača i donošenje odluka.

Psihološka udobnost u navigaciji:

U dizajnu korisničkog iskustva (UX), bijeli prostor je kritičan za navigaciju. Pružanje korisnicima dobro organiziranih sučelja može dovesti do osjećaja psihološke ugode i jednostavnosti korištenja. To doprinosi pozitivnom korisničkom iskustvu, što je dragocjeno za dizajn web stranice i aplikacije.

Emocionalni utjecaj:

Psihologija bijelog prostora proteže se i na emocionalni utjecaj. Jednostavan i estetski ugodan dizajn može izazvati pozitivne emocije kod gledatelja, poput radosti, smirenosti ili povjerenja. Ove emocije mogu značajno utjecati na to kako gledatelji percipiraju i reagiraju na sadržaj i brend povezan s njim.

Photo credit: 91 Magazine on Unsplash
Photo credit: 91 Magazine on Unsplash

Uobičajene pogreške koje treba izbjegavati

Učinkovito korištenje bijelog prostora u dizajnu je umjetnost, a kao i u bilo kojoj drugoj formi umjetnosti, postoje uobičajene pogreške koje dizajneri mogu napraviti.

Neke od tih pogrešaka su:

 1. Nedovoljno bijelog prostora: Jedna od najčešćih pogrešaka je nekorištenje dovoljno bijelog prostora. Prenatrpanost dizajna s previše elemenata, poput teksta, slika ili grafike, može dovesti do lošeg dizajna.
 2. Nedosljedan razmak: Nedosljedan razmak između elemenata može poremetiti vizualni tijek dizajna. Osigurajte da je razmak ujednačen i dosljedan u cijelojm dizajnu kako biste održali ravnotežu i koheziju.
 3. Zanemarivanje vizualne hijerarhije: neuspostavljanje jasne vizualne hijerarhije kroz bijeli prostor može rezultirati dizajnom u kojem važni elementi nisu naglašeni. Važan sadržaj trebao bi imati više bijelog prostora kako bi privukao pozornost gledatelja.
 4. Neadekvatne margine: zanemarivanje pružanja odgovarajućih margina oko rubova dizajna može učiniti da se čini skučenim i neprofesionalnim. Margine stvaraju okvir za sadržaj i omogućuju dizajnu da “diše”.
 5. Pretjerano korištenje bijelog prostora: Iako je bijeli prostor bitan, njegovo pretjerano korištenje može dovesti do dizajna koji se čini oskudnim i bez sadržaja. Presudno je postići pravu ravnotežu između sadržaja i bijelog prostora.
 6. Loš tekst i razmak između redaka: u dizajnu temeljenom na tekstu, zanemarivanje korištenja odgovarajućeg proreda ili razmaka između slova (kerning) može učiniti tekst manje čitljivim i estetski ugodnijim. Odgovarajući razmak poboljšava čitljivost.
 7. Neučinkovita upotreba grupiranja: Neuspješno korištenje bjeline za grupiranje povezanih elemenata ili odvajanje nepovezanog sadržaja je još jedna ešta pogreška. Grupiranje i odvajanje ključni su za organiziranje informacija u dizajnu.
 8. Nerazmotren mobilni i responzivni dizajn: za digitalni dizajn, neuzimanje u obzir načina na koji se bijeli prostor prilagođava različitim veličinama zaslona i uređajima može dovesti do problema s responzivnim dizajnom. Bitno je osigurati da bijeli prostor ostane učinkovit na različitim platformama.
 9. Zanemarivanje korisničkog iskustva (UX): U UX dizajnu, ignoriranje načina na koji bijeli prostor utječe na cjelokupno korisničko iskustvo može dovesti do poteškoća u navigaciji i manjeg angažmana. Prazninu treba koristiti za poboljšanje interakcije korisnika.
 10. Neusklađenost i nedosljedne mreže: Nedosljedno poravnanje i mreže mogu poremetiti vizualni sklad dizajna. Elementi bi trebali biti ispravno poravnati i pridržavati se dosljednog sustava rešetki za čišći izgled.
 11. Zanemarivanje smjernica marke: U brendiranju, nepridržavanje utvrđenih smjernica marke u vezi s korištenjem bijelog prostora može dovesti do nedosljednosti u dizajnerskim materijalima i oslabljenog identiteta marke.
 12. Zaboravljanje izljeva ispisa (bleed): u dizajnu ispisa, zanemarivanje izljeva (dodatni prostor oko rubova ispisanog dokumenta koji se obrezuje) može rezultirati odsijecanjem sadržaja tijekom ispisa.
Photo credit: Paul Hanaoka on Unsplash
Photo credit: Paul Hanaoka on Unsplash

Zaključak

Zaključno, bijeli prostor nije prazan prostor; to je strateški izbor dizajna koji može unaprijediti vaš rad. Razumijevanjem njegovih principa i prednosti, možete kreirati dizajne koji nisu samo vizualno privlačni, već i komunikativniji i pamtljiviji. Dok se upuštate u svoj sljedeći dizajnerski projekt, sjetite se moći bijelog prostora i iskoristite ga u svoju korist.

 

 

Za više članaka na temu grafičkog dizajna, bacite pogled na naš blog.

Ukoliko vam treba neka od usluga grafičkog dizajna, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt obrasca, društvenih mreža ili epošte.

Naše radove možete pogledati u portfoliju.

Hvala na čitanju! 🙂